Γνωρίζω τους αθλητικούς χώρους της Νέας Αλικαρνασσού παίζοντας με τα άλλα σχολεία

Έξω από τα όρια της σχολικής αυλής, επαφές με άλλα παιδιά, ομαδικότητα, αγωνιστικό πνεύμα, ισότητα

Περισυνάκης Αντώνης,  Σουμελίδης Ματθαίος, Σταυροπούλου Ισμήνη  
(ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΩΝ - aperis@in.gr, ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - Soumelmanth@yahoo.gr, ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - isministavro@hotmail.com)
4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Αλικαρνασσού  

ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Μαθητές από όλες σχεδόν τις μεγάλες τάξεις του σχολείου μας, ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας ή χρώματος και ύστερα από προετοιμασία στο χώρο μας, τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στο τρόπο αθλητικής συμπεριφοράς, βρέθηκαν να παίζουν  και να αγωνίζονται με παιδιά της ίδιας περιοχής, αλλά από διαφορετικά σχολεία. Αυτό επιτεύχθηκε μέσα από ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των σχολείων, καθώς και στους δημόσιους αθλητικούς χώρους της περιοχής.


παρουσίαση1 4 o αλικαρν from mkatsid



ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Προετοιμασία - φωτογραφικό υλικό - βιντεοσκοπήσεις

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το θέμα που επιλέξαμε ως εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του διευθυντή μας Κου Περισυνάκη, στηρίζεται στην προσπάθειά μας να βγάλουμε από τα όρια του σχολείου μας τα παιδιά, να τους δείξουμε και άλλους χώρους που θα μπορούσαν να αθλούνται και να διασκεδάζουν, εκτός από την αυλή του σπιτιού τους ή του σχολείου τους. Κάνοντας γνωριμίες και καινούργιους φίλους,  παίζοντας και μαθαίνοντας ατομικά και ομαδικά αθλήματα, μαζεύουν εφόδια για την αυριανή ζωή τους. Με τον τρόπο αυτό προσπαθήσαμε να τους περάσουμε το μήνυμα ότι όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας, κουλτούρας ή χρώματος είναι ίδια και ίσα. Έχουν τις ίδιες ανησυχίες τα ίδια θέλω και μπορούν να καταφέρουν πολλά πράγματα δουλεύοντας ομαδικά και με σωστή συμπεριφορά.

ΣΚΟΠΟΣ

  • Η κοινωνικοποίηση, ιδίως των ευαίσθητων ομάδων
  • Η εξωστρέφεια
  • Η ισότητα
  • Η ανάδειξη δυνατοτήτων
  • Η τόνωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης
  • Η ανάδειξη και αποδοχή παιδιών από μειονοτικές ομάδες [ROMA]
  • Το αίσθημα χαράς και ευεξίας
  • Η ανάπτυξη του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ

  • Να γνωρίσουν τα παιδιά και άλλους χώρους άθλησης
  • Να κάνουν καινούργιους φίλους
  • Να δουλέψουν ομαδικά με αθλητικό πνεύμα
  • Να τονώσουν την αυτοπεποίθηση τους
  • Να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα που κρύβουν
  • Να δυναμώσουν οι ευαίσθητοι μαθητές
  • Να είναι υπεύθυνα και σοβαρά σε όλες τις καταστάσεις
  • Να βιώσουν τη νίκη και την ήττα
  • Να χαίρονται με τα κατορθώματα τους

ΤΙΤΛΟΙ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

  1. Προκριματικά στίβου στο γήπεδο του Ηροδότου
  2. Προπόνηση ομαδικών αθλημάτων
  3. Επίσκεψη στο 2ο και 5ο Δημ. Σχ. Ν. Αλικαρνασσού
  4. Αγώνες στο γήπεδο « Μελίνα Μερκούρη»
  5. Επίσκεψη στο 1ο Δημ. Σχ. Ν. Αλικαρνασσού
  6. Αγώνες στο γήπεδο «Δυο αοράκια»
  7. Αγώνες στίβου στο Παγκρήτιο Στάδιο

Στη πρώτη ενότητα
Έγιναν προκριματικοί αγώνες στο γήπεδο του Ηροδότου, για την συμμετοχή μας στους σχολικούς αγώνες των Δημοτικών Σχολείων, αφού είχε προηγηθεί σχετική προετοιμασία από την αρχή της χρονιάς. Συμμετείχαν όλα τα παιδιά, σε πραγματικές συνθήκες, τόσο στην ταχύτητα όσο και στην αντοχή. Ένιωσαν τον παλμό και την ένταση του χώρου, καθώς βρίσκονταν σε μεγάλο γήπεδο έχοντας ως φιλάθλους όλο το έμψυχο υλικό του σχολείου.
Στη δεύτερη ενότητα
Έγινε προπόνηση στα ομαδικά αθλήματα όλη την διάρκεια της χρονιάς τόσο στις ώρες που προβλέπει το αναλυτικό πρόγραμμα, όσο και κατά τη διάρκεια κάποιων διαλλειμάτων. Έτσι έγινε πιο εύκολη η επιλογή των παιδιών που πλαισίωσαν το πρόγραμμα.
Στη τρίτη ενότητα
Επισκεφτήκαμε το 2ο και 5ο Δημ. Σχ. Νέας Αλικαρνασσού, προκειμένου να παίξουμε αγώνες πετοσφαίρισης μεταξύ μας. Τα φιλικά αυτά παιχνίδια έγιναν με ομάδες αγοριών και κοριτσιών στο γήπεδο του σχολείο, με θεατές όλους τους μαθητές, και με κλίμα άκρως γιορτινό.
Στη τέταρτη ενότητα
Διοργανώσαμε στο κλειστό γήπεδο Μελίνα Μερκούρη αγώνες χειροσφαίρισης αγοριών και κοριτσιών, σε συνεργασία με το 1ο Δημ. Σχ. Νέας Αλικαρνασσού. Θέλαμε να βιώσουν τα παιδιά και των δύο σχολείων την ένταση και τα συναισθήματα όλα εκείνα που αναβλύζουν από έναν πραγματικό αγώνα, καθώς υπήρχαν και αρκετοί θεατές.
Στη πέμπτη ενότητα
Κάναμε άλλη μια επίσκεψη, αυτή τη φορά στο 1ο Δημ. Σχ. Νέας Αλικαρνασσού, προκειμένου να παίξουμε μαζί τους το άθλημα της πετοσφαίρισης. Και σε αυτούς τους αγώνες υπήρχε κλίμα χαράς και ικανοποίησης από όλα τα παιδιά.
Τέλος στην έκτη ενότητα
Συμμετείχαμε σε αγώνες καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης με δυο ομάδες αγοριών, και δυο κοριτσιών στο κλειστό γήπεδο «Δυο αοράκια». Τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό και δέος που μπόρεσαν και έπαιξαν σε ένα τόσο μεγάλο γήπεδο, με αρκετούς γονείς και θεατές να τους παρακολουθούν.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ


Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον εμπνευστή του προγράμματος, Διευθυντή μας Κο Αντώνη Περισυνάκη για την επιστημονική στήριξη και αμέριστη βοήθεια  που μας παρείχε, τους Διευθυντές και συναδέλφους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής των σχολείων που μας φιλοξένησαν, τον Υποδιευθυντή Στέλιο Ζεμπίλη για τη διοικητική υποστήριξη, τη συνάδελφο εκπαιδευτικό Δασκαλάκη Γεωργία, δασκάλα του σχολείου μας, για την ηλεκτρονική υποστήριξη, καθώς και την δημοτική αρχή της Νέας Αλικαρνασσού για τους αθλητικούς χώρους που μας διέθεσαν.